Moderator: Administracja
w moim przypadku ilość dawanego gazu regulowałem przez ilość zacieru, na początku robiłem winko w 5l baniaczku i to zdecydowanie było za dużo CO2, więc przerzuciłem się na zwykłe 1,5l (a skończy się pewnie na butelce 2,5l). Ilość produkowanego CO2 w bimbrowni uzależniona jest od ilości zacieru (przy tych samych proporcjach drożdży i cukru) Spróbuj po prostu dostosować sobie ilość zacieru do ilości wymaganego przez Ciebie CO2, (spróbuj zrobić zacier w butelce 0,5l)Skubi pisze:Chętnie zrobiłbym bimbrownie do mojej 25tki tylko boje się, że zagazuje rybeńki, stąd ten cały osprzęt który chciałbym po drodze wmontować
Markiz pisze:Na 0,5-hmmmm....
0,2 L wody 50g cukru 50 g Winogron...
Skubi pisze:Jakie fi ma rurka do napowietrzacza? Będę musiał zakupić kawałek, a nie wiem czy dostanę taki w Castoramie.
Gdzie można kupić taki zaworek i jak o niego pytać Artur___ ?
Proporcję zacieru na 0,5L butelkę podawał Markiz na 1 stronie i taką zastosuję:
Markiz pisze:Na 0,5-hmmmm....
0,2 L wody 50g cukru 50 g Winogron...